Menu

Sluiten

Een windmolen die in je rugzak past: handig voor een duurzame vakantie

Redactie SDGs on Stage - 15 Jun 2021

Een windmolen ter grootte van een waterfles kan de wildkampeerder aan duurzame stroom helpen tijdens het reizen. Het kleine windmolentje heeft een ingebouwde batterij en werkt precies zoals zijn grote broers die op de Noordzee staan.

De Canadese startup Shine begon afgelopen week een crowdfunding-actie om de turbine te produceren. Het apparaat heeft opvouwbare wieken en helemaal ingeklapt heeft het systeem een inhoud van 1.000 milliliter; een grote waterfles. Daarmee is het bij uitstek geschikt als je gaat backpacken op plekken waar geen elektriciteit aanwezig is.

Vier keer je mobiel opladen met windstroom

De windturbine uitklappen kost weinig tijd, en daarna laadt hij zijn eigen interne batterij op. Die batterij heeft genoeg capaciteit om vier keer je mobiel op te laden. De mini-windturbine kan ook direct apparaten van stroom voorzien. Je kunt de batterij thuis aan het stopcontact opladen om alvast een voorraadje te hebben.

Het ontwerp van het 1,5-kilo-wegende apparaat is gemaakt met oog voor efficiëntie. Zo zijn de wieken van de molen een beetje krom, waardoor de wind maximaal wordt omgezet in energie. Hoe snel de batterij oplaadt hangt uiteraard af van de windsnelheid - maar de windmolen geeft 40 watt capaciteit en werkt bij windsnelheden van 13 tot 45 kilometer per uur. De kans dat er genoeg wind staat om hem te gebruiken is dus redelijk groot.

Daarmee heeft de windturbine volgens Shine ook de hoogste energiedichtheid per gewicht. Om met zonnepanelen eenzelfde hoeveelheid stroom op te wekken heb je een veel groter, zwaarder pakket aan panelen nodig. Daarom is dit volgens het bedrijf de ideale oplossing voor 'off the grid' energieopwek.

Startup van vrouwen

Shine begon als startup in 2017. De oprichtser, Cat Adalay, was zich bewust van klimaatverandering sinds ze op de middelbare school de documentaire An Inconvenient Truth zag. Ze wilde kleine windturbines bouwen die op veel plekken toe te passen zijn. Samen met een team met voornamelijk vrouwen kwam ze uiteindelijk met de Shine Turbine.

De crowdfunding-actie verloopt voorspoedig. Shine haalde al 140.000 dollar op en de eerste geplande reeks is uitverkocht. Het is wachten tot er een tweede reeks komt. De vroege vogels die de eerste exemplaren krijgen betaalden 240 dollar voor de draagbare windturbine.

Bron: Change Inc. | Beeld: Shine

Deel dit artikel