Menu

Sluiten

Nieuwe hype? Met dit poeder en een beetje water maak je thuis je eigen vegaburger

Redactie SDGs on Stage - 21 Jun 2021

De nieuwste vleesvervanger maak je tegenwoordig zelf, door ijskoud water te mixen met poeder. Volgens Greenforce, het bedrijf dat de poeders produceert, is het zelfs de meest duurzame vleesvervanger ter wereld. Het goede nieuws: de 'vleespoeders' zijn ook in Nederland te koop.

Doe in een kom een beetje hamburgerpoeder, wat water, meng door elkaar met een garde en laat een uur in de ijskast staan. Kneed daar vervolgens hamburgervormige ballen van en bak die in de pan tot ze mooi bruin zijn. En voilà, je zelfgemaakte vleesvervanger is klaar. Het idee komt van de Duitse Thomas Isermann en Hannes-Benjamin Schmitz, die het naar eigen zeggen al succesvol hebben geïntroduceerd in eigen land. Het ‘poedervlees’ is daar in zowel de supermarkt als de horeca verkrijgbaar en meer dan 500.000 keer verkocht.

Erwteneiwit in opkomst

Het mengsel bestaat voor een groot deel uit erwteneiwit, een ingrediënt dat in veel vleesvervangers wordt gebruikt. “We denken hiermee echt een product te hebben ontwikkeld dat de voedingsindustrie gaat veranderen Dit is het meest duurzame veganistische vlees ter wereld”, zegt oprichter Isermann. De duurzaamheidswinst zit hem volgens de oprichters in het werken met erwteneiwit in poedervorm. Omdat het lang houdbaar is, licht in gewicht en niet gekoeld bewaard hoeft te worden, heb je minder uitstoot in transport en verbruik je minder energie bij het maken. “Daarnaast is het lokaal geproduceerd in Duitsland, verpakt in recyclebaar materiaal en worden de producten klimaatneutraal verzonden.”

Het idee doet denken aan de eiwitpoeders op basis van melk, die veel sporters toevoegen aan hun yoghurt of shake om spieren mee op te bouwen. Alleen nu is het niet op basis van dierlijke producten, maar de plantaardige erwt. De erwt is sowieso in opkomst als vegan-ingrediënt, omdat de sojaboon onder vuur ligt en het ook weinig CO2 uitstoot. Onlangs lanceerde Nestlé nog erwtenmelk onder de naam Wunda. 

'Niet van echt te onderscheiden'

Maar het belangrijkste, hoe smaakt de zelfgemixte vegaburger? Volgens oprichter Isermann is het niet van een echte burger te onderscheiden. En hoewel het misschien niet erg appetijtelijk klinkt, kreeg het van het Duitse ‘vegan awards’ vorige week de prijs van beste veganistische burger. De start-up, met twintig werknemers gevestigd in München, verkoopt de producten nu alleen nog maar online via de website, maar ambieert een plek in de supermarkt. Naast hamburgers zijn er ook mixen voor gehakt, gehaktballen en, niet te vergeten, schnitzel.

Bron: Change Inc. | Beeld: Greenforce

Deel dit artikel