Menu

Sluiten

Mini-zonneauto voor in de stad is in de maak

Redactie SDGs on Stage - 15 Jul 2021

Maak kennis met de Solar City Car: een tweepersoonsauto die rijdt op zonne-energie. De auto neemt nog geen twee vierkante meter in beslag en is daarmee perfect voor in de stad. Volgens fabrikant Squad is deze microcar hét ontbrekende puzzelstukje om duurzaam in de stad te kunnen reizen.

De makers van de Solar City Car komen van zonneautofabrikant Lightyear, een initiatief van studenten die eerder deelnamen aan de Solar Challenge. “Lightyear is een prachtig project, maar we merkten dat er behoefte is aan een duurzame en vooral betaalbare auto”, zegt Robert Hoevers, medeoprichter van Squad. De ontwikkeling van microcars, zoals hij ze noemt, staat nog in de kinderschoenen en dat biedt kansen voor startups. “Hoe mooi is het dat we op één voertuig energie opwekken, opslaan én verbruiken?”

Klein en betaalbaar

De microcar van Squad is klein: op een doorsnee parkeerplaats passen drie microauto’s naast elkaar. Op het dak ligt een zonnepaneel dat automatisch oplaadt, zodat de auto tot 20 kilometer kan rijden. Daarnaast heeft de microcar een verwisselbare batterij met een bereik van honderd kilometer. Het eerste model kan een snelheid van 45 kilometer per uur halen en valt onder de L6-categorie, waar ook vierwielige bromfietsen onder vallen. Later zal Squad ook een krachtigere versie op de markt brengen, die 70 kilometer per uur kan.

Een ander voordeel: de Solar City Car is een stuk betaalbaarder dan de zonneauto van Lightyear. Die kost zo'n 150.000 euro (ex BTW) en volgens Hoevers is dat voor veel mensen te veel geld. De zonneauto's van Squad zijn verkrijgbaar voor zo'n 5.700 euro (exclusief BTW), of huurbaar voor 100 euro per maand.

Deelplatform

Squad wil de Solar City Car aanbieden aan deelplatforms. De auto’s zijn voorzien van een camera waardoor de microcar op termijn op afstand bestuurbaar zal zijn. “Als een van onze auto’s verkeerd geparkeerd staat of geen zon vangt, kunnen we de auto op afstand terugbrengen naar plekken met bijvoorbeeld meer vraag of meer zon om op te laden”, laat Chief of Design Chris Klok weten in een persbericht.

Problemen met mobiliteit in de stad

Squad wil minder auto’s in de stad. “Je merkt dat er veel congestie is binnen steden: er is constant file. Door microauto’s in te zetten omzeil je die file én ben je duurzaam bezig. Je verbruikt minder dan wanneer je met het openbaar vervoer zou reizen”, zegt Hoevers. De Solar City Car is bedoeld voor mensen die binnen de stad willen reizen om bijvoorbeeld boodschappen te doen, vrienden te bezoeken of een ritje naar de sportclub te maken. "Als mensen voortaan een bezoekje aan de dokter afleggen met een microcar in plaats van met een benzineauto, bespaar je al een hele hoop CO2."

In september presenteert Squad het eerste rijdbare prototype. Begin juni tekende het bedrijf een investeringsovereenkomst met Bloomit Ventures, een actieve investeerder in Lichte Elektrische Voertuigen (LEV). Na de herfst wil Squad mogelijk nog een crowdfundingronde doen. Eind 2022 gaat de Solar City Car in productie.

Bron: Change Inc. | Beeld: Squad

Deel dit artikel