Menu

Sluiten

IJs van erwten? Deze studenten winnen er een duurzame prijs mee

Eline Teunissen - 29 Jul 2021

Een lekkere hamburger en een ijsje achteraf, daar genieten veel mensen van. De milieu-impact van vlees kennen we inmiddels. Maar dat ijsje achteraf blijkt ook niet erg duurzaam te zijn, door de hoeveelheid suiker en melk die erin zit. Studenten Amy Wezenberg en Bennet Kremerskothen bedachten er wat op: volledig plantaardig roomijs van gele erwten. Het leverde ze zelfs de Ecotrophelia prijs op. “We moeten leren om duurzame alternatieven net zo makkelijk te eten als de vervuilende producten.”

Normaal roomijs bevat veel suiker en melk, wat voor een duidelijke piek in de CO2-uitstoot zorgt. Bij het ijs van Wezenberg en Kremerskothen zit dat anders. “We wilden iets ontwikkelen dat goed is voor mens én planeet. IJs is een populair product, ook in landen met lage melkproductie. Wij wilden de duurzame tegenhanger van het huidige roomijs creëren. Want wat ons betreft moet er voor iedere optie een duurzame en plantaardige keuze tegenover staan”, vertelt Wezenberg.

Het ijs is niet alleen duurzaam, maar ook hypoallergeen; het bevat weinig stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Er zitten bijvoorbeeld geen gluten, lactose en noten in. “Niet iedereen hoeft vegan te worden. Maar het zou mooi zijn als we het plantaardige alternatief net zo makkelijk leren eten als de huidige vervuilende producten."

Trial and error

Ze probeerden allerlei soorten plantaardige melk uit. Van amandelmelk tot sojamelk, niets was duurzaam genoeg voor de studenten. Uiteindelijk besloten ze hun eigen melk te maken uit gele erwten. Wezenberg: “Wat ons mede overhaalde, is dat de gele erwt op veel continenten kan groeien. Hierdoor zou ieder continent een gelijke kans hebben om het dicht bij huis te produceren. Bovendien is het een stuk milieuvriendelijker dan dierlijke melk.”

Wat volgde was een proces van trial and error. “Om de juiste roomijstextuur te krijgen, moesten we de kleinst mogelijke ijskristallen zien te krijgen. Hoe groter de kristallen, hoe meer het op waterijs lijkt." Het optimaliseren bleek uiteindelijk de moeilijkste stap. “We hebben per ongeluk weleens een soort kauwgom gemaakt”, lacht Wezenberg. De studenten zetten vaak shotglaasjes met ijs erin op een rijtje om te proeven. Ze raapten medestudenten en familie bij elkaar om te proeven welke het lekkerst was.

Ecotrophelia

Het ijs waarmee de twee de winst hebben behaald, lijkt het meest op roomijs. “We krijgen vaak de vraag of het door de erwten wel lekker is. Dat is zeker het geval! Dat vinden we niet alleen zelf, maar horen we ook terug van de testers.” Het ijs komt in drie smaken: au naturel, tropical breeze en coffeelicious.

Voor de wedstrijd maakten ze, naast hun eindproduct, ook een marketingplan en een verpakking. Nu ze de Nederlandse rondes hebben gewonnen, zijn ze geplaatst voor de Europese rondes. Deze week leverden ze de rapporten in om daaraan mee te mogen doen. Wezenberg: “In oktober pitchen we ons idee nogmaals, samen met alle winnaars uit andere landen.”

Beeld: Amy Wezenberg & Bennet Kremerskothen

Deel dit artikel