Menu

Sluiten

Eten we straks ijs met vanillesmaak gemaakt van plastic flesjes?

Redactie SDGs on Stage - 17 Jun 2021

Gek op de smaak vanille? Goed nieuws: door deze uitvinding van de University of Edinburgh zijn vanille ijsjes, taarten en andere zoetigheden niet alleen heel lekker, maar ook nog eens duurzaam. De universiteit vond namelijk een manier om van gebruikte plastic flessen vanilline (een kunstmatige vanille-smaak) te maken. Hoe dan?

Van plasticfles naar vanillesmaak

De onderzoekers ontwikkelden een enzym dat PET afbreekt in zuur. PET staat voor polyethyleentereftalaat, een kunststof die wordt gebruikt in plastic flesjes en andere verpakkingen van eten. Een bacterie zet het zuur vervolgens om in vanilline.

Het zure brouwsel van verteerde plastic flessen wordt samen met de bacteriën een dag lang op een constante temperatuur van 37 graden verwarmd, vergelijkbaar met het bierbrouwproces. Uiteindelijk lukte het de wetenschappers zo om 79 procent van het zuur om te zetten in vanilline.

Wat is vanilline?

Vanilline is het hoofdbestanddeel van vanille. De voedsel- en cosmetische industrie gebruiken het veel, maar vanilline komt ook voor in farmaceutische- en schoonmaakproducten. Tegenwoordig wordt het grotendeels synthetisch geproduceerd, uit chemicaliën van fossiele brandstoffen. Door het van plastic afval te maken, bespaar je dus niet alleen afval, maar ook de energie die anders nodig is om fossiele grondstoffen te winnen.

In de volgende fase van het onderzoek willen de onderzoekers de gebruikte bacteriën doorontwikkelen, zodat ze nog meer vanilline uit dezelfde hoeveelheid plastic krijgen. Ook verwachten ze de techniek in de toekomst op te schalen, zodat grotere hoeveelheden plastic verwerkt kunnen worden.

Bron: Change Inc. | Beeld: AdobeStock

Deel dit artikel