Menu

Sluiten

Hoe begin je als student een duurzame onderneming? Lydia weet er alles van

Naomi de Ridder - 1 Jul 2021

In de mode-industrie valt nog veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid en mensenrechten. Lydia begon daarom Fair Chain Fashion: een agentschap dat duurzame leveranciers en merken bij elkaar moet brengen. Hoe is zij als student een bedrijf begonnen?

“De kledingindustrie is complex”

Al van jongs af aan wist Lydia dat ze een duurzaam bedrijf wilde beginnen in de kledingindustrie. Vanwege haar interesse in duurzame mode koos ze voor de master Sustainable Entrepreneurship aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar eerste groepsproject kreeg ze direct de kans om zich te focussen op mode. “De opdracht was om een duurzaam businessmodel te bedenken”, vertelt Lydia. “Toen bedacht ik Fair Chain Fashion.”

Fair Chain Fashion moet het voor merken makkelijker maken om een duurzame leverancier te vinden. “De kledingindustrie is complex”, vertelt Lydia. “Dit komt mede doordat veel leveranciers in verre landen zitten. Om de industrie sneller te laten verduurzamen is er behoefte aan betere connecties en meer verbondenheid. Ik wil met Fair Chain Fashion die transparantie bieden en bedrijven helpen te verduurzamen.”

Van schoolproject naar start-up

Lydia’s groepsgenoten hadden na het project niet dezelfde ambitie om door te gaan met Fair Chain Fashion. Lydia: “Mijn visie was iets radicaler, ik wilde duurzaamheid doorvoeren tot in de kleinste details. Zij vroegen zich vaker af of het economisch wel haalbaar zou zijn.”

Om zelfstandig naast je opleiding aan een bedrijf te werken, is een strakke planning volgens Lydia erg belangrijk. “Ik reserveerde één ochtend per week voor mijn bedrijf. Eerst gingen er soms wel eens weken voorbij waarin ik er niet mee bezig was. Dan merk je dat je stappen terugzet. Een vast moment in de week was voor mij daarom heel belangrijk.”

In de meeste studentensteden vind je organisaties die je kunnen helpen bij het opzetten van een bedrijf. “Dat heeft mij erg geholpen”, zegt Lydia. “Ik heb veel gehad aan Enterprijs, een wedstrijd voor studentenstart-ups in Leeuwarden. Als winnaar krijg je 2500 euro om te investeren in je bedrijf en begeleiding.”

Work in progress

Nu Lydia is afgestudeerd is het tijd om het bedrijf verder uit te bouwen. “Mijn plan is om een baan te zoeken in de textielsector voor vier dagen in de week. De vijfde dag werk ik dan aan mijn bedrijf. Ik ben erachter gekomen dat mijn netwerk nog niet groot genoeg is en dit is een goede manier om dat op te bouwen. In je eentje red je het gewoon niet.”

Voor Fair Chain Fashion heeft Lydia een duidelijk doel voor ogen. “Het moet een bedrijf worden waar elke ondernemer bij terecht kan. Of zij nou eerlijke arbeidsomstandigheden of duurzame productie belangrijk vinden, ik koppel hen aan de juiste leverancier.”

Deel dit artikel