Menu

Sluiten

Deze student bedacht knalgroene zonnepanelen om ook 's nachts stroom op te wekken

Eline Teunissen - 14 Dec 2020

Met dit transparante, gifgroene zonnepaneel als raam kan je de hele dag stroom opwekken. Maar hoe wek je stroom op met een zonnepaneel als de zon niet schijnt?

Met de uitvinding van Carvey Ehren Maigue, een Filipijnse student, kan zowel overdag als 's nachts stroom opgewekt worden. Als we alle ramen groen zouden laten kleuren door de zogenoemde ‘AuREUS’ panelen kan dat nog best wat stroom opleveren.

Groene, organische ramen

Het glas bestaat uit meerdere lagen. Een beschermende harslaag met organische deeltjes van groente- en fruitafval neemt ultraviolet licht op. Dit wordt omgezet in zichtbaar licht. Dat zichtbare licht valt vervolgens op de volgende laag in het raam dat als transparant zonnepaneel dient. Zo wordt de elektriciteit opgewekt.

Betrouwbare energiebron

De student testte een prototype van het zonnepaneel uit in zijn eigen appartement. Daaruit bleek dat een meter breed groen glas per dag twee telefoons kan opladen. Helaas is de opbrengst van een ‘AuREUS’ paneel nog niet zo hoog als bij zonnepanelen die op volle zon draaien.

Het speciale raam heeft echter één groot voordeel: het wekt dag en nacht stroom op en is daardoor een betrouwbare, constante energieopwekker. En hoe betrouwbaarder de hoeveelheid zonne- en windenergie, hoe minder kolencentrales we nodig hebben. Die zijn namelijk vaak nog nodig als back-up voor als de zon een dagje minder hard schijnt.

James Dyson Sustainability Award

Maigue werd recentelijk beloond voor zijn uitvinding. Hij won de James Dyson Sustainability Award van 35.000 dollar. Daarmee wil hij het opwekken van energie op deze manier op grotere schaal toepassen in onder andere een ziekenhuis aan de kust van Manilla in de Filipijnen.

Bron: Change.inc | Beeld: James Dyson Foundation, Adobe Stock

Deel dit artikel