Menu

Sluiten

Europese Generatie Z wil betere informatie over gezond voedsel

Redactie SDGs on Stage - 27 Jul 2021

Een groot deel van de Europese jongeren tussen de 18 en 24 probeert gezond te eten, maar vindt dat dat niet meevalt. Zij vinden dat de informatie over ons voedsel en hoe het wordt geproduceerd een stuk transparanter moet, zo blijkt uit onderzoek. Ook missen zij informatie over wat precies gezond is en wat niet.

Jongvolwassenen in Spanje, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Polen zijn erg geïnteresseerd in eetgewoontes, blijkt uit onderzoek voor het European Institute of Innovation and Technology. Vooral in hoe voeding ervoor kan zorgen dat ze zich, zowel geestelijk als lichamelijk, gezond voelen.

Calorieën tellen

Bijna driekwart van de respondenten (72 procent) zegt dat gezond eten een belangrijk onderdeel is van hun leven, en dat zeven van de tien hun best doet gezond te eten als ze thuis zijn. Meer dan de helft (52 procent) van de Europese Gen-z’ers kijkt op de verpakking van het product, vooral om te weten te komen hoeveel calorieën erin zitten. Maar ook om te kijken hoeveel macronutriënten - zoals koolhydraten, vetten of eiwitten – er in het voedsel zit. Ruim 78 procent wil meer transparantie en verwacht dat van voedselproducerende merken en overheden.  

De Gen-Z’ers hebben een grote voorkeur voor onbewerkt, organisch en plant-based voeding, omdat het volgens hen de gezondste optie is: 79 procent ziet bewerkte voeding als ongezond. Een groot deel zegt door de wereldwijde covid-pandemie zich meer bewust zijn geworden van gezond eten, maar veel zeggen ook dat ze het doen omdat het nu eenmaal in is.

TikTok en Instragram als informatiebron

En ondanks dat de jongeren veel interesse hebben in gezond eten, krijgt de generatie niet de informatie die ze daarover nodig hebben. Die verwachten ze van leraren, de industrie en de overheid. Driekwart (75 procent) zegt dat ze duidelijker advies nodig heeft hoe ze gezond en gebalanceerd kunnen eten. Ze zeggen het lastig te vinden, omdat er zoveel verschillende adviezen zijn. Vervolgens gaan ze zelf op onderzoek uit via sociale media – TikTok en Instagram - waar vervolgens 52 procent op vertrouwt als goed advies, in combinatie met wat hun vrienden ze aanbevelen.

Jongeren vinden het daarom belangrijk dat producenten transparanter zijn over de gezondheidsimpact van hun producten. Acht van de tien respondenten verwacht duidelijkere informatie op de verpakkingen over hoe het product is geproduceerd, dus niet alleen over de ingrediënten. Maar een groot deel vindt ook dat het ook transparanter over de ingrediënten zou moeten zijn. De EIT zet, naar aanleiding van deze bevindingen, een campagne op om jongeren te helpen het voedselsysteem te veranderen. 

Bron: Change Inc. | Beeld: Adobe Stock

Deel dit artikel