Menu

Sluiten

Heb jij een duurzaam idee? Meld je bij Students4Sustainability

Naomi de Ridder - 6 Sep 2021

Van een abstract idee een concreet project maken is zo makkelijk nog niet. Voor hulp kun je daarom aankloppen bij Students4Sustainability. Deze stichting helpt je bij het maken van tastbare impact. “Heb je een goed idee? Ga het waarmaken.”

Students4Sustainability, kortweg S4S, is een organisatie van en voor studenten. Met workshops en lezingen wil de stichting studenten informeren en inspireren over duurzaamheid. Ook kunnen studenten met een goed idee hier terecht voor hulp en financiering.

Projecten

S4S ontvangt geld vanuit donaties. “100 procent van dit geld investeren we in de ideeën van studenten”, vertelt Sieb Rodenburg. Hij studeert Industrial Ecology aan de TU Delft en is ‘Head of Projects’ bij S4S. “We willen niet alleen duurzame innovatie een boost geven, maar ook studenten de kans bieden om met hun prototypes tastbare impact te maken.”

Heb je een idee? Dan moet dat wel aan een aantal eisen voldoen. “We bekijken het idee met een kritische blik. We gaan in gesprek, en we kijken of we je kunnen helpen het project nog beter te maken. Staan wij achter je project? Dan kan je als student rekenen op ondersteuning en financiering vanuit de stichting.”

Students4Sustainability richt zich op ontwikkelingsgebieden. “Ontwikkelingslanden worden het hardst getroffen door klimaatverandering en hebben ook nog eens vaak de middelen voor een transitie niet. De vraag naar creatieve oplossingen is daar het grootst.”

Plasticscanner

Één van de studenten die deze kans met beide handen aangreep was Jerry de Vos. “Jerry bedacht een plasticscanner die over de hele wereld plastic kan detecteren”, vertelt Sieb. “De scanner werkt met een Raspberry Pi, een soort computertje dat je, net als de andere onderdelen, over de hele wereld kan kopen of bestellen. Het hele bouwpakket is open source en gratis te downloaden. En alle onderdelen kosten bij elkaar ongeveer 150 euro.”

De plasticscanner herkent de vijf meest gebruikte plasticsoorten. Plasticscanners die op dit moment op de markt zijn, herkennen alle soorten plastic. Daar is de prijs dan ook naar: het apparaat kost ongeveer 20.000 euro. “Dat is voor veel mensen niet te betalen. Daarnaast behoort 75 procent van al het plastic tot de top 5. Het idee van Jerry is daarom een goed, werkbaar alternatief.”

Het doel is om het recyclen van plastic op deze manier toegankelijker te maken. Sieb: “Niet elk stuk plastic bevat een label dat vertelt hoe het gerecycled moet worden. De scanner maakt het herkennen en dus het recyclen van plastic makkelijker. Zelfs met het kleinste budget en op de kleinste schaal.”

Meld je aan

Als je een goed idee hebt, kan je via de website van S4S je project aanmelden. Je leest dan precies waar jouw project aan moet voldoen en welke stappen je moet doorlopen. Hoewel de stichting zich vooral richt op technische projecten, wordt voor ‘écht gave’ ideeën een uitzondering gemaakt.

Met het aanmelden van een idee moet je vooral niet wachten, vindt Sieb. “Jouw project kan het verschil maken, dus ga ervoor!”

Deel dit artikel